Cochetați cu educatia Montessori pentru copilul dumneavoastră? Dacă DA, atunci nu trebuie să așteptați până la vârsta preșcolară, ca să vă încurajați copilul să fie cât mai independent. Transformați spațiul copilului într-un mediu de învățare sigur și independent, cu aceste sfaturi pentru crearea unui dormitor Montessori.
1.Păstrați un decor simplu:
Culorile intense și contrastante, de exemplu culorile primare, pot fi bune pentru dezvoltare, dar când vine vorba de un dormitor pentru copii, este mai bine să vă țineți departe de ele.
Dormitorul copilului ar trebui să fie un loc relaxant. Gândiți-vă la culori neutre și la nuanțe calde, liniștitoare, cum ar fi aqua sau verde. Alegeți ca si accesorii jucării frumoase din lemn sau seturi de inele pentru stivuit, sculptate manual.
2.Renunțați la pătuț:
Pătuțul restricționează mișcarea și lasă copiii să depindă de părinții lor. Astfel, părinții decid când copilul lor ar trebui să doarmă și când ar trebui să se trezească – o decizie care, în conformitate cu principiile Montessori, ar trebui în final să fie lăsată copilului.
După vârsta de un an, un pat ușor de accesat este o modalitate sigură și ușoară de a oferi autonomia copilului dumneavoastră, atunci când vine vorba de somn.
Dacă optați pentru un dormitor Montessori, pur și simplu puneți salteaua copilului direct pe podea. Nu răcește și nici nu-l trage curentul. De jur-împrejur, puteți pune mai multe pernuțe, pentru ca in timpul somnului, micuțul să nu ajungă chiar în mijlocul camerei.
3.Tineți cont de dimensiuni:
Lumea poate fi un loc destul de intimidant atunci când ai doar un metru înălțime. Când decorezi spațiul copilului tău, optează pentru mobilier pentru copii, ori de câte ori este posibil.
Acest lucru nu numai că reduce anxietatea, dar îi oferă și micuțului dumneavoastră capacitatea de a explora și de a interacționa cu mediul, învățând pe măsură ce crește.
Masa și scaunele trebuie să fie mici, rafturile de cărți la nivelul copilului, la fel și oglinda sau tablourile. Pentru a preveni accidentele, fixați cu șuruburi direct pe perete ramele sau alte obiecte decorative, în loc să le atârnați.
4.Încurajați jocul liber:
Copiii mici ar trebui să aibă acces liber la jucării interesante și educaționale, dar aveți grijă să nu îl copleșiți pe cel mic. Prea multe jucării il pot stimula prea mult, iar un copil care nu este sigur cu ce să se joace, sfârșește adesea fără să se mai joace cu ceva.
În loc să umpleți rafturi și coșuri cu jucării și cărți, încercați să organizați jucăriile preferate ale copilului dvs. pe mai multe etajere. Investiți în rafturi mici, robuste, care pot fi folosite și ca suprafețe de joc, și utilizați rafturi sau polițe pentru a expune cărțile pe care copilul dumneavoastră le iubește. Asigurați-vă că rotiți selecția de jucării și cărți în mod regulat, astfel încât să existe întotdeauna ceva nou și interesant pentru a capta atenția copilului dumneavoastră.
5.Faceți lucrurile accesibile:
Dacă doriți ca micutul dumneavoastră să învețe să fie independent în spațiul său propriu, trebuie să faceți acest spațiu accesibil pentru el.
Luați în considerare înlocuirea sertarelor mari, grele cu cutii mici și ușoare. Puteți alege și dulapuri de haine mici, cu șină, astfel încât micuțul poate să-și aleagă singur hainele. Montați cârlige de perete, unde copilul să-și poată agăța hainele sau accesoriile.
6.Siguranța este cea mai importantă:
Orice colț din casă trebuie să fie sigur pentru micuțul dumneavoastră. Fiți preventiv si verificați continuu să nu existe pericole de accidentare.
Photo via RockRoseWine
Iată câteva exemple de dormitor Montessori:
Leave A Reply