A trecut o luna de cand am renuntat complet la gluten. Este o idee cu care am cochetat de multa vreme, dar viata fara gluten mi se parea ingrozitoare. Paini calde, de-abia scoase din cuptor, colacei si croasante, prajituri si torturi, bere… Nu ma vedeam vreodata sa renunt la toate acestea. Dar iata ca am facut-o.
In primul rand, vreau sa precizez ca m-am testat pentru boala celiaca si analizele au iesit normale. Desigur, exista si intoleranta non-celiaca, dar aici lucrurile sunt complexe si greu de identificat. Practic, se aplica regula excluderii.
De ce am renuntat la gluten
In urma cu 10 ani am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna Hashimoto. Iau euthyrox in fiecare zi, fac analize o data la 6 luni si ecografie de tiroida anual.
Am citit multe studii care leaga consumul de gluten de tiroidita Hashimoto.
Cum se explica asta?
Structura proteinelor din gluten are o secventa de aminoacizi asemanatoare cu cea a tiroidei. Prin urmare, atunci cand o persoana cu sensibilitate la gluten consuma gluten, sistemul imunitar poate incepe sa reactioneze in mod eronat si la tesutul tiroidian. Acest lucru determina celulele imune inflamatorii sa atace si sa distruga tesutul tiroidian in caz de identitate gresita. Desi multi oameni stiu acest lucru prin experienta personala, un studiu a aratat ca pana la 71% dintre subiecti si-au rezolvat simptomele tiroiditei dupa ce au urmat o dieta stricta fara gluten timp de un an.
Pe langa tiroidita cronica, in ultimele luni ma simteam mereu lipsita de energie, eram balonata, anxioasa, cu alte cuvinte nu ma simteam prea bine.
Si m-am pus pe studiat. Am citit si-am tot citit pana cand am decis sa fac aceasta schimbare.
Glutenul este un puternic inflamator, iar odata ce ai o boala autoimuna, pot aparea multe alte boli autoimune pe langa aceasta. Asa ca daca ai o boala autoimuna, renuntarea la gluten e cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci pentru sanatatea ta.
Trebuie sa va spun ca odata cu glutenul, am scos din alimentatia mea ouale si lactatele si am adaugat alte cateva obiceiuri sanatoase, despre care voi vorbi in viitor.
Ce schimbari am remarcat?
– Tenul meu arata mult mai bine
– Am mai multa energie
– Nu mai am disconfort abdominal
– Am slabit 2 kilograme
– Ma pot concentra mai usor
– Nu mai simt incordare musculara
– Am un tonus general mult mai bun
– Sunt mai optimista si mai increzatoare
Sa renunti la gluten e greu. Glutenul este peste tot. Dar nu este si imposibil. Ai nevoie de determinare si incurajarea celor din jur. Acum am devenit experta in paine fara gluten, iese o nebunie, moale si pufoasa. Fac pizza fara gluten, am reusit sa experimentez si mai multe retete delicioase de biscuiti.
Ma aflu la inceputul acestei calatorii, dar simt ca schimbarea aceasta imi face bine si deja m-am obisnuit cu noul stil de viata.
Exista viata si fara gluten!
foto: Unsplash
Leave A Reply