Sunt mulți ani de când noi nu mai folosim vopseaua din comerț pentru a colora și a decora ouăle de Paște. Nu-mi place deloc să găsesc albușul colorat în roșu, iar vopseaua să se ia pe degete, indiferent de cât de sigură pretinde că ar fi pentru sănătatea noastră. Întotdeauna am preferat vopseaua naturală și am încercat să păstrez rețetele bunicii, care era admirată de toate rudele pentru culorile vibrante din coșul cu ouă vopsite natural de Paște.
În plus, există o frumusețe aparte pentru aceste ouă vopsite natural. Ele oferă o legătură cu Paștele și cu timpul anului în care cade această sărbătoare.
Crearea ouălor vopsite în mod natural nu este la fel de simplă și nu se produce instant, ca atunci când le vopsim cu coloranți artificiali. Acest proces este un ritual care necesită timp, exersare și pricepere.
Trebuie de asemenea să te aștepți că în casa ta să miroase a varză, ceapa și turmeric, însă asta nu este atât de rău pentru noi. Ne trezește simțurile, nu? 🙂
Iată rețeta de bază:
4 cești de apă
2 linguri de oțet alb
2 lingurițe sare
Puneți totul la fiert. Aduceți soluția la punctul de fierbere înainte de a adăuga ingredientele care dau culoare – acest lucru accelerează procesul de vopsire. Când au dat în clocot, adăugați următoarele pentru a face aceste culori(pentru fiecare culoare dorită, se folosește un vas special):
1 ceașcă de sfeclă roșie, tocată
1 pahar cu foi de ceapă roșie
2 linguri turmeric
2 cești de spanac proaspăt
1 varză roșie mică, mărunțită
2 linguri sumac
2 linguri de pulbere de espresso granulată
2 linguri șofran
- Adăugați ouăle spalate și lăsați să fiarbă 15 minute.
- Adăugarea de oțet și sare vă ajută să fixați culoarea.
- Nu grăbiți procesul! Dacă ouăle stau în soluție peste noapte, ies culori mult mai intense.
- Pentru a face culoarea să strălucească și mai mult, frecați o cantitate mică de ulei de măsline peste uăle uscate, deja vopsite.
- Obțineți diverse nuanțe în funcție de timpul în care lăsați ouăle în soluție.
- Pentru o colorare mai uniformă, strecurați soluția înainte de lăsa ouăle în soluție peste noapte.
- Ouăle se păstrează în soluție peste noapte la frigider.
Atunci când scoateți ouăle, trebuie să fiți atenți să nu deteriorați stratul de vopsea. Puteți folosi o lingură pentru a le scoate din soluție și apoi le așezați ușor pe prosop de hârtie și nu le atingeți până nu sunt uscate.
Varza rosie face cea mai dramatică transformare, când vorbim despre ouă vopsite natural. Dacă oul este lăsat să stea pentru o perioadă lungă de timp, acesta creează un albastru bogat, adânc, care este într-adevăr o culoare minunată. Turmericul face un galben intens. Ceapa rosie face un maro roșcat, iar sfecla roșie o tentă de roz pal.
Nu uitați că ouăle albe dau o culoare mai vibrantă, iar cele roșii dau tonuri atenuate.
Citește și: PAŞTE 2018: ZECE IDEI CREATIVE PENTRU VOPSIT ŞI DECORAT OUĂ. FOTO
Foto: Pinterest
Leave A Reply